Bu kadar mı sahipsiziz!

Bu kadar mı sahipsiziz! Gündoğmuş'ta yaşanan trajik olay, acil durumlarda ilçedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarken, yaşanan olay sonrası halktan, 'Bu kadar mı aciz ve sahipsiziz. Resmen Türkiye'nin doğusu bölgesindeki yerlere döndük. Yazık valla. İmkan var ama resmiyete takılıyor. Bu nasıl iştir' diyerek vatandaştan tepkiler geldi.

Bu kadar mı sahipsiziz!

Gündoğmuş’ta yaşanan trajik olay, acil durumlarda ilçedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarken, yaşanan olay sonrası halktan, “Bu kadar mı aciz ve sahipsiziz. Resmen Türkiye’nin doğusu bölgesindeki yerlere döndük. Yazık valla. İmkan var ama resmiyete takılıyor. Bu nasıl iştir” diyerek vatandaştan tepkiler geldi.

1 BUÇUK SAAT SONRA AMBULANS GELDİ

13 Mayıs Pazartesi günü yaşanan olayda hayatını kaybeden Hasan Hayri Yüksel’in yakını ve aynı zamanda olayın şahidi olan Özgür Özdemir, acil durumda 112'yi aradıklarında Gündoğmuş'ta ambulans bulunmadığını öğrendi. Bunun üzerine 112 ekiplerinin Manavgat'tan Gündoğmuş’a ambulans göndereceği bildirildi. Maalesef, ambulansın 1 buçuk saat sonra varışıyla birlikte Hasan Hayri Yüksel için yapılacak bir şey kalmamıştı.

HASTANEDEKİ AMBULANS HASTA TAŞIMAK İÇİN

Olayın ardından edinilen bilgide iddaya göre, Gündoğmuş'ta bulunan ambulans aracının acil hizmetlerde kullanılmadığı ortaya çıktı. Gündoğmuş Devlet Hastanesi’nde bulunan ambulansın sadece hasta taşıma hizmetlerinde kullanıldığı öğrenildi. Durum böyle olunca, ilçede acil bir olayda hastaneye ulaşmanın ne denli güç olduğu bir kez daha anlaşıldı.

YAKINLARI YETKİLİLERE İSYAN ETTİ

Özgür Özdemir ve hayatını kaybeden Hasan Hayri Yüksel'in yakınları, bu duruma büyük tepki gösterdi. Sağlık hizmetlerinin ilçede bu kadar yetersiz olmasına anlam veremediklerini belirten yakınlar, yetkililere seslenerek ilçeye acil durumlarda hızlı bir şekilde ambulans tahsis edilmesi gerektiğini vurguladılar. Gündoğmuş'ta yaşanan bu acı olay, sağlık hizmetlerinin kırsal bölgelerdeki eksikliklerini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Yetkililerin bu konuya acil bir şekilde çözüm bulması ve benzer vakaların yaşanmaması için gerekli önlemleri alınması bekleniyor.

 

SAĞLIKTA SINIFTA KALDIK

Gündoğmuş’ta acil ambulans sıkıntısı devam ederken, geçtiğimiz gün yaşanan olayda kalp krizi geçiren bir vatandaş için çağrılan ambulans bir buçuk saat sonra Manavgat’tan geldi. Ambulans geldiğinde hasta çoktan hayatını kaybetmişti.

Olay 13 Mayıs Pazartesi günü Gündoğmuş’un Fatih Mahallesi’nde meydana geldi. Bir anda fenalaşan Hasan Hayri Yüksel’i gören eşi, Yüksel’in yakını olan Özgür Özdemir’e haber verdi. Olay yerine gelen Özdemir, Yüksel’i yerde yatarken görmesi üzerine anında 112’ye haber verdi. Acil olarak ambulans talebinde bulunan Yüksel, Özdemir’in durumunu sağlık ekiplerine bildirdi. Ancak Özdemir, 112’yi aradığında aldığı cevap karşısında adeta şoka uğradı. Ekipler, Gündoğmuş’tan acil ambulans gönderemeyeceklerini ve ambulansın Manavgat’tan gelebileceğini söyledi. Özdemir’in acilen müdahale edilmesi gerektiğini defalarca yinelemesinin üzerine yine de anında müdahale yapılamadı. Saatler sonra Manavgat’tan ambulans geldi ancak, ambulans olay yerine geldiğinde Hayri Yüksel hayatını kaybetmişti.

‘GÜNDOĞMUŞ’TA AMBULANS YOK DEDİLER’

İddaya göre olayı birebir yaşayan Özgür Özdemir, feci durumu Gündoğmuş Gazetesi’ne anlattı. Özdemir, “Rahmetli Hayri Yüksel benim hanımın amcası oluyor. Rahmetlinin eşi önce hanımı aramış. Kendisi mağdur, yerinden kalkamıyor. Daha sonra bana haber verdiler. Saat yaklaşık 11.45 civarıydı. Yüksel'i bahçede buldum. Fenalaşmıştı. Hayatta olup olmadığını tam olarak hissedemedim ama yüzü, vücudu sıçaktı. Anında elime telefonu aldım. 112'yi aradım. Direkt zaten merkez bağlandı.  Adresi istediler, verdim. "Gündoğmuş'ta şu anda ambulansımız yok" dediler.  Gündoğmuş'ta ambulans 2 tane. Bir tanesi hasta götürdü dediler. Manavgat Kızılağaç'tan ambulans yönlendireceğiz dediler.  Manavgat Kızılağaç dediğimiz yer benim olduğum mesafeye yaklaşık 2 saat uzaklıkta. Daha sonra telefonu kapatmayın dediler ama telefonu kapatmak zorunda kaldım çünkü aramak zorunda olduğum yerler vardı. Hanım ve rahmetlinin kardeşi geldi. Onlar birkaç yer aradılar. Daha sonra nabız olayı kesildi. Aşağı yukarı 12'yi çeyrek geçe 112 beni aramaya başladı. Bana ambulansın yola çıktığını söylediler. Rahmetlinin yeğenleri geldi. Ne yapacağımızı bilmediğimiz için polisi aradık. Ekipler yerinden hareket ettirmememiz gerektiğini de söylemişti.

‘POLİS EKİPLERİ VURDUMDUYMAZ DAVRANDI’

Ardından yaklaşık 10 dakika sonra polis geldi. Polisler gelince bize sordular öldü mü diye. Ben de öldüğünü söyledim. Ama ben geldiğimde az da olsa bir hayat belirtisi vardı. Daha sonra ben polise de söyledim” 112'yi ya da yetkili birini çağırın” diye.  Bize "Siz 112'yi aramadınız mı?" diye sordular. Sonra ortamda gerginlik oldu. Polisin getiremediği 112'yi biz mi getirebilecektik? " Sen Bir polis olarak bir doktor ya da savcıyı getiremiyorsan ben vatandaş olarak nasıl getirebilirim?" şeklinde gerginlik oldu.  Polis kendilerine neden tepki gösterdiğimizi sordu. Rahmetlinin yeğeni Barış Yüksel’de, " Senin baban burada, bahçenin ortasında yatıyor olsaydı senin vicdanın elverir miydi? Senin getiremediğin sağlık ekibini ben mi getirecektim" dedi. Sonra polislerin de umursamaz tavırları sonucunda saat 13.10 gibi Manavgat'tan ambulans geldi, beni aradı. Bir saat 25 dakika sonra 112 ile buluşabildik.

‘BÖYLE BİR İHMALSİZLİK OLABİLİR Mİ?’

Gündoğmuş'ta Devlet Hastanesi'nin önünde ambulans var. O ambulans sadece sakat ve mağdurlara hizmet veriyormuş. Böyle bir şey mi olur? O ambulans orada yatacağına, acil durumda müdahale etsin. Tamam onlara da hizmet etmesin demiyoruz. Ama orada boş boş duruyor. Onların ihmali yüzünden belki de böyle bir sonuç oldu. Burada sağlık ekiplerinin bir suçu yok ama en başından koyulan yasalarla ihmalsizlik devam ediyor. Devlet Hastanesi'nin önünde ambulans varken, Gündoğmuş'taki 3 tane sakat vatandaştan haber gelecek diye boş boş bekliyor. Böyle bir şey olabilir mi? En son sağlık ocağındaki aile hekimleri geldi. Cenazeyi otopsiye göndermelerinin gerek olmadığını söylediler. Normal ölüm, kalp krizi olarak kayıtlara geçtiler. Bundan bir müddet önce anjiyo olmuştu.

GÜNDOĞMUŞ’TAKİ YALNIZCA HASTA NAKİL AMBULANSIYMIŞ

Gündoğmuş Gazetesi’nin konu hakkında bilgi aldığı Başhekim Erol Çeliker de, 112 ile hastane ambulansının birbiriyle bağlantılı olmadığını söyledi. Çeliker, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “112 bize bağlı değil. Hastanemize ait bir tane ambulans var. Bu tür olaylara gitmiyor. Daha sonra muhtemelen ekipler bize ulaşmıştır, biz cenazenin gelmesi için yardımcı olmuşuzdur. 112 ayrı bir birim. Acil ambulans hizmeti 112 başhekimliğine yani direkt merkeze bağlı. Bir olay olduğu zaman 112 arandığında bizim hastanemize çağrı düşmüyor. Bizdeki ambulans hasta taşımak için olan bir ambulans. Diyelim ki acil bir hasta geldi hastaneye, onunla ilgili hizmet verebiliyor. Yani hasta taşımak için” ifadelerini kullanıldı. – Özlem Kaygusuz

Bu kadar mı sahipsiziz!