'Gündoğmuş'u yönetenlerin haberi yok'

'Gündoğmuş'u yönetenlerin haberi yok' Gündoğmuş ilçe sınırları içindeki Geyik Dağı'nda 2 buçuk milyon yıllık 'Sirk Buzulları' bulundu. Hasan Hüseyin Kahramanın tespit ettiği milyonlarca yıllık buzulların Konya sınırları içerisindeymiş gibi medyaya servis edilmesi ise büyük tepki topladı.

‘Gündoğmuş’u yönetenlerin haberi yok’

Gündoğmuş ilçe sınırları içindeki Geyik Dağı’nda 2 buçuk milyon yıllık ‘Sirk Buzulları’ bulundu. Hasan Hüseyin Kahramanın tespit ettiği milyonlarca yıllık buzulların Konya sınırları içerisindeymiş gibi medyaya servis edilmesi ise büyük tepki topladı.

Geçtiğimiz günlerde Gündoğmuş’un Geyik Dağı’nda keşfedilen 2 buçuk milyon yıllık ‘Sirk buzulları’nın Konya’da bulunduğu yönünde haberler büyük yankı buldu. Hemen hemen tüm yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde “Konya da bulunan Geyik Dağları'nın 2700 rakımında varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) bulundu. Sirk buzulu doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman tarafından tespit edildi” denildi.

‘KONYA’DA BULUNDU’ DENİLDİ

Hasan Hüseyin Kahriman ise buzul yatağını birkaç yıl önce fark ettiğini ancak, karla kaplı olması nedeniyle tam belirleyemediğini, karların erimesiyle yine gelerek buzulları bulduğunu belirtti. Kahriman, “Geyik Dağları’nın korunmasını istiyorum. Dağcı arkadaşların çok sık geldiği bir yer burası ama dağcıları uyarıyorum. Buraya artık gelmesinler çünkü buzullar ortaya çıkınca çukurlar oluştu. Tehlikeli bir bölge oldu” dedi. Medyaya servis yapılan haberlerde ise sirk buzullarının Konya’da bulunduğu geniş yer buldu.

TAŞELİ VE TOROS DAĞLARI PLATFORMU TEPKİ GÖSTERDİ

Buzulların Konyada bulunduğu yönünde çıkan haberler, yıllardır Geyik Dağlarında ve Taşeli Platosunda gezerek bölgenin doğasına sahip çıkan Taşeli ve Toros Dağları Platformundaki doğaseverleri rahatsız etti. Bölgenin çevreci isimlerinden oluşan platformun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, sirk buzullarının bulunmasının çok değerli bir keşif olduğu belirtilerek, “Geyik Dağı-Alara Milli Parkı' projesi içinde bulunan Geyik Dağı'nda 2.5 milyon yıl öncesine ait 'Sirk Buzulu' bulundu.... Orta Toroslar'da bulunan Geyik Dağı Antalya ili Gündoğmuş ilçesi sınırları içindedir. Bu yanlışı düzeltiyor ve Sevgili Dostumuz Hasan Hüseyin Kahriman 'a teşekkür ediyoruz denildi.

YÖNETENLERİN İLGİSİZLİĞİ NEDENİYLE  GÖTÜRÜLDÜ

Hasan Hüseyin Kahriman’ın yine Gündoğmuş ilçe sınırlarında yer alan Geyik Dağında bulduğu milyonlarca yıllık deniz fosillerinin daha önce Konya’ya götürülerek sergilenmesine de Taşeli ve Toros Dağları Platformu büyük tepki göstermişti. Platformun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada Antalya'yı yönetenlere yönelik eleştiriler dile getirilmiş ve yöneticilerin ilgisizliği nedeniyle fosillerin Konya’ya götürüldüğü vurgulanmıştı.

ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMALAR

Taşeli ve Toros Dağları platformu tarafından yapılan tepki dolu açıklamada şu ifadeler yer almıştı;

Geyik Dağı’nda bulunan fosil yataklarından temin edilen 90-300 milyon yaşındaki makro fosilleri görüyorsunuz. Bu fosiller Konya Bilim Merkezi’nde sergileniyor ve bundan Antalya ile Gündoğmuş’u yönetenlerin haberi yok...Bu fosil yataklarını Dağcı Hasan Hüseyin Kahrıman bulmuş olup Prof. Dr. Sacit Özer’e haber vermiş, gerekli çalışmalar yapılarak bilimsel makalelerinin yayınlanmasını sağlamışlardır. Geyik Dağı’nın Konya ili sınırları içinde olduğunu düşündükleri için sosyal medya paylaşımı sonucunda konu yerel basında yer bulmuş ve Konya’yı yönetenler olayı değerlendirmişler fotoğraflarda görülen salonu hazırlayarak fosilleri ziyarete açmışlardır. -Haber Merkezi

tarih gündoğmuş