Kurbanlığımızı kendimiz yetiştiriyoruz

Kurbanlığımızı kendimiz yetiştiriyoruz Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Gündoğmuş'ta kurbanlık hayvanlar sahneye çıkmaya başladı. Ancak çok fazla talep gelmiyor. Vatandaşlar fiyatların düşmesi için son günleri beklerken, çoğu Gündoğmuş'lu ise kurbanlık hayvanını kendisi yetiştiriyor.

Kurbanlığımızı kendimiz yetiştiriyoruz

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Gündoğmuş’ta kurbanlık hayvanlar sahneye çıkmaya başladı. Ancak çok fazla talep gelmiyor. Vatandaşlar fiyatların düşmesi için son günleri beklerken, çoğu Gündoğmuş’lu ise kurbanlık hayvanını kendisi yetiştiriyor.

FİYATLAR CEP YAKIYOR

16 Haziran tarihinde idrak edilecek olan Kurban Bayramı öncesinde Gündoğmuş’ta da büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları araştırılıyor. 2024 yılında et fiyatlarındaki artışlar, Kurban Bayramı'nda kurbanlık fiyatlarını geçen yıla kıyasla önemli ölçüde etkiledi. Üreticinin maliyetinin de artmasıyla birlikte kurbanlık fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oldu. Küçükbaş kurbanlık fiyatları 14 bin liradan başlıyor 30.000 liraya kadar yükseliyor. Büyükbaş hayvanda da hisse payına göre değişiklik gösterirken 160 bin liraya kadar fiyat görmek mümkün.

SATIŞLAR DURGUN

Küçükbaş hayvan üreticisi Kazım Mustafa Metin, Gündoğmuş Gazetesi’ne konu hakkında yaptığı açıklamada, “ Kilosuna göre, hayvanına göre değişiyor. Yani kurbanda 20 kilo eti gelecek olan hayvanlar 14 bin lira civarında, değişkenlik gösterir. Geçen yıla göre satışlar şu anda durgun gidiyor. Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nde canlı baskül fiyatı örneğin 2 yaşında erkek malı 350 liradan değer biçti. Diyelim elimde hayvan var canlı 60 kilo geliyor, benim o fiyata 60 kilo hayvanı yaklaşık 22 bin liraya vermem lazım.  Ama 20.000 liraya dahil veremiyorsun. Yani açıklanan baskül fiyatına bile gitmiyor.

 ALICI BEKLİYOR

Talepte durgunluk var. Bir de Gündoğmuş kırsal bölge. Vatandaşların çoğu genel olarak kendisi yetiştiriyor. Üretici sayısı müşteri sayısından fazla. Biraz da önceden alırsa pahalı olur diye bekliyor. Vatandaşlar sonradan almak istiyor. Fiyatlar düşecek diye son günlere bırakıyorlar. Önceki yıllara göre bu yıl daha az talep var. Geçen yılki kurbanlık fiyatlarını nazaran bu yıl oran olarak çok büyük bir artış yok.

AYNI ORANDA ARTTI

 Geçen yıl 11 bin lira olan asgari ücretle, orta boy bir kurbanlık alınabiliyordu. Şu an 17 bin liralık asgari ücret ile yine 24 kilo et çıkarabilecek bir hayvanı, orta boy kurbanlığı alınabiliyor. Girdi maliyetlerini hesaplayınca arpanın çuvalı geçen yıl 400 liraydı, şu an 600 lira. Yani fiyatlar aşağı yukarı aynı oranda yükseldi. Büyükbaş hayvanda da hisse payına koyunca en düşük hisseye 20-25 bin liradan kurbanı olur şeklinde bir hayvanın 140-150 bin liradan aşağı olmadığını duyuyorum.” Şeklinde konuştu – Özlem Kaygusuz

Kurbanlığımızı kendimiz yetiştiriyoruz